Wanneer is het Tulpenseizoen?

Wanneer is het Tulpenseizoen?

Hout voor buiten

Tulpen vind je bij de bloemist van december tot mei. De meest geschikte maand om de tulpenvelden buiten te zien in de bollenstreek is de maand april. Tulpen worden al eeuwen gekweekt in Nederland. Hierdoor zijn er wel duizenden varianten.

De bollenstreek is waarschijnlijk het meest bekende gebied waar de kleurrijke bollenvelden te zien zijn. De meeste velden liggen rondom Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout.

Tulpen worden gekweekt voor de snijbloem of voor de bloembollen. Als de tulpen voor de bollen gekweekt worden, worden ze gekopt (de bloem wordt verwijderd) om de groei van de bol te bevorderen. Vervolgens worden de bloembollen geoogst en over de hele wereld verkocht.

Tulpenbollen zijn uitermate geschikt om in potten of plantenkuipen te poten. De bollen kunnen doorgaans het beste gepoot van oktober t/m december. Dit verschilt een beetje per soort. Als je de vroege en late soorten door elkaar poot kun je lang plezier hebben van de tulpen.

Het poten van de bloembollen in de kuipen gaat hetzelfde als in de tuin. Maak de grond een beetje los, let goed op wat de boven- en onderkant van de bol is en poot de bollen ongeveer 5 cm onder de potgrond. De bollen die als laatste opkomen poot je onderaan, de tulpenbollen die als eerste opkomen bovenaan. Zo kun je verschillende lagen poten en heb je lang plezier van de tulpen.

Tulpenbollen kun je prima bewaren na de bloei voor het volgende seizoen. Zoek ze weer uit de kuip en bewaar ze voor het volgende najaar. In de grond bewaren kan ook, ze komen dan het volgende jaar gewoon weer op maar zullen waarschijnlijk wat kleiner bloeien.

Let er altijd op of er afwateringsgaten in de plantenbak zitten en of deze niet verstopt zitten.

In de maand April is het tulpenmaand in de Hortus Amsterdam en kun je veel moderne varianten zien naast hun wilde voorvaderen uit de bergen van Kazachstan. De Hortus heeft hier een leuke podcastaflevering over, die kun je thuis beluisteren of als je langs de tulpen wandelt.

Terug naar overzicht