Accoyahout®

Houtsoorten

Van oudsher werden de kuipen gemaakt van teakhout. Al een paar jaar worden onze plantenkuipen vervaardigd van Accoyahout.

De bomen die zijn geoogst om Accoya te maken, zijn afkomstig uit snelgroeiende, overvloedig beschikbare, duurzaam gecertificeerde bossen. Duurzaam Accoya hout biedt een alternatief voor langzaam groeiend en vaak niet-duurzaam hardhout, evenals vele andere koolstofintensieve en uitputtende materialen zoals kunststoffen /plastic, aluminium en beton.

Tijdens de groei halen bomen koolstof dioxide ( CO2 ) uit de lucht en produceren ze in ruil hiervoor de zuurstof die we inademen. Indien bossen goed worden beheerd voorzien ze in een onuitputtelijke bron van grondstoffen.

Accoya hout is gemaakt van Radiata Pine, is snelgroeiend, heeft een verhoogde CO2 opslag en is uitstekend te gebruiken in buiten toepassingen. Jac Blom BV is een gecertificeerd Accoya verwerker.

Klik hier voor Accoya gebruiksadvies en handleiding.accoya


Meer weten over Accoya

Voordelen van het gebruik van Accoyahout:

  • Dimensie stabiel
  • Gegarandeerd tegen houtrot voor 25 jaar in water en 50 jaar boven water
  • Levensduur verwachting van 70 tot 90 jaar
  • Uitstekende coating prestaties waardoor er veel minder vaak geschilderd hoeft te worden dan bij andere houtsoorten (afhankelijk van de omstandigheden iedere 10-12 jaar)
  • Constante kwaliteit
  • 100 % milieuvriendelijk zoals bewezen door vele voorraanstaande ecolabels zoals Cradle to Cradle Gold, FSC, Komo keurmerk

Planten, bomen en vissen in kuipen en/of plantenbakken van Accoya: Het gehalte azijnzuur wat achter blijft in het Accoya is ongeveer 0.5-06%. Dit is vergelijkbaar met Eiken en komt in meerdere houtsoorten van nature voor. Het azijnzuur zal langzaam uitlogen aan de voor en open zijden van de kuip. In Engeland heeft men 10 jaar ervaring opgedaan met plantenbakken van Accoya. In Japan, Californie en Zuid Korea worden er kweekbakken voor vissen gebruikt, gemaakt van Accoya. Het is niet nodig de binnenzijde van de kuipen en/of bakken te bekleden met folie of te behandelen met een coating.

Andere houtsoorten

Teak

De oorsprong van teakhout ligt in Zuidoost-Azie, landen als Indonesie en India. Bij teak uit de droge streken is meer kleurverschil te zien, bijvoorbeeld teak van India. In de tropen worden veel teakbomen aangeplant. De teak uit de bossen van Burma/Myanmar en van de plantages op Java heeft een veel gelijkmatigere kleur. Bij snelgroeiend teakhout van de plantages varieert de duurzaamheid. Dit is niet het geval bij de teak uit de natuurlijke bossen.

Eikenhout

Eiken is een van de bekendste houtsoorten. Het eikenhout is sterk en hard maar minder of niet geschikt voor de productie van plantenkuipen. Het eikenhout is slecht bestand tegen water/vocht en aarde waardoor het na een paar jaar al aangetast is. Eiken heeft een hoog looistofgehalte, waardoor metalen in contact met eiken snel corroderen.