Historie Jac Blom BV

Alphen aan den Rijn

Historie kuiperij

Al sinds 1830 zijn de houten plantenkuipen van Jac Blom® kuiperij een begrip in de wereld van Botanische tuinen en oranjerieën en landgoederen. Oorspronkelijk is de kuiperij opgericht in 1830 voor de productie van zuivelgereedschappen zoals houten kaasvaten en houten wasmachine tobbes. In die tijd maakten we houten karnmachines, houten botervloten, houten roomvaten, houten kaaskuipen en houten wasmachines.

Historie

Teakhouten kaaskuipen worden teakhouten plantenkuipen

Deze kaaskuipen en wasmachines werden vroeger voornamelijk van teakhout gemaakt. Jac Blom was toen nog gevestigd in Woerden, in de buurt van het Centraal Station.

Toen de kaaskuipen en wasmachines in de loop van de jaren verder zijn gemoderniseerd hebben we ons gespecialiseerd in het vervaardigen van ronde houten plantenkuipen, sierkuipen, houten plantenbakken, vierkante- en rechthoekige plantenbakken. Er werd nauw samen gewerkt en overlegd met tuinbazen van de oranjerieën en botanische tuinen om de kuipen te optimaliseren voor de (regelmatig historische, waardevolle kuipplanten). Deze kuipen zijn nog volop terug te vinden in de verschillende botanische tuinen, kasteeltuinen, Hortussen en bij particulieren. Je kunt ze herkennen aan het naamplaatje wat op de kuipen terugkomt en maar zelden ontbreekt.

Verhuizing Jac Blom Woerden naar Alphen aan den Rijn

Het pand in Woerden werd te klein en voldeed niet meer aan de veranderende eisen van een bedrijfspand en bedrijfsomgeving. De grote vrachtwagens konden maar nauwelijks bij het pand komen over de smalle weg. Om die reden zijn we in 1995 verhuisd naar Alphen a/d Rijn. Een modern pand waar we de moderne houtbewerkingsmachines kwijt konden en waar voldoende ruimte is om het maatwerk interieur te vervaardigen. Binnen het pand is de kuiperij behouden gebleven met de originele kuiperij machines en het ambachtelijk gereedschap om de ronde houten plantenkuipen te kunnen maken. De kuipen worden hier nog steeds op ambachtelijke wijze met de hand gemaakt.

Jac Blom wordt ook SB interieur

In de loop van de jaren zijn zoon Leon en dochter Susanne steeds meer gaan doen binnen het bedrijf en zijn de verantwoordelijkheden geleidelijk overgegeven van Peter en Ria naar de kinderen. De vraag naar maatwerk bleef toenemen en de machines werden steeds moderner en uitgebreider. In 2017 zijn we naast de kuiperij met het maatwerk interieur verdergegaan onder de naam Sanders en Blom interieur Alphen aan den Rijn SB interieur.

Samenwerking met Wortman Meubelen in Alphen aan den Rijn

In de periode dat Jac Blom naar Alphen aan den Rijn verhuisde ontstond er een prettige samenwerking met Wortman Meubelen. Het plaatsmaken voor nieuwbouw op de plek waar Wortman Meubelen was gevestigd heeft in 2019 geresulteerd in het versterken van de samenwerking tussen Wortman Meubelen en SB interieur (op de H. Kamerlingh Onnesweg 22). En zijn we gezamenlijk verdergegaan. In onze moderne werkplaats met CNC, kantenlijmer en verschillende zaagmachines en een fantastisch team van meubelmakers kunnen we op maat gemaakte meubels en interieur geheel naar uw wensen produceren voor uw bedrijf of woonhuis

De Kuiperij anno nu

De Kuiperij floreert nog steeds. Sinds een paar jaar maken we de kuipen niet meer van Teakhout maar worden ze gemaakt van duurzaam Accoyahout. Uiteraard nog steeds met de draaibank en het ambachtelijk gereedschap van toen, in de kuiperij, door mensen die het ambachtelijke vakwerk nog steeds verstaan.

Wat kunnen wij voor u betekenen

Nieuwsgierig geworden naar de kuipen, ontdekken waarom we Accoyahout gebruiken of zien hoe we de kuipen maken? Hier staat informatie over onze kuipen en over Accoyahout. Er staat een leuk filmpje over hoe we de kuipen maken. Heeft u meer informatie nodig of wilt u bestellen maak dan uw vraag kenbaar via de telefoon, mail naar info@jacblom.nl of vul het contactformulier. Wij nemen dan binnen 2 werkdagen contact met u op om uw vragen te beantwoorden. We zijn open op werkdagen, graag op afspraak, dan maken we tijd voor u en kunt u de kuiperij bezoeken.

Uniek? Ja, wij weten zeker van wel! Gezien het ambachtelijke werk en het unieke, duurzame product op maat voor u gemaakt!