Houten plantenkuipen voor palmen

Houten plantenkuipen voor palmen

Houten plantenkuipen voor palmen

Palmbomen zijn uitermate geschikt als kuipplant en overleven uitstekend in het Nederlandse klimaat. De bladeren verschillen per soort en de bomen zijn in veel verschillende maten te krijgen. De palm groeit over het algemeen langzaam maar kan wel heel erg hoog worden. Een stevige duurzame plantenkuip of plantenbak is dan ook aan te raden.

De houten plantenkuipen zijn standaard voorzien van drainage gaten in de bodem van de kuip. Let op dat er altijd wat grind of potscherven onder in de pot zitten zodat de gaten niet dicht gaan zitten. De grootte van de pot moet in verhouding zijn met de grootte van de palm. Omdat de Jac BlomĀ® kuipen tabs lopen wordt de palm omhooggeduwd i.p.v. dat de wortels de kuip uit elkaar drukken.

Een palm die goed groeit en genoeg wortels ontwikkelt, komt na een bepaalde tijd te hoog in de pot te staan. De wortels worden steeds groter en duwen de palm omhoog in de houten plantenbak. Gebeurd dit dan is het tijd om de palm over te potten. Dit is ongeveer om de 5 jaar. Overpotten kan het best in het begin van het groeiseizoen. Wat ook mogelijk is, is om de palm in dezelfde kuip terug te zetten. Hiervoor snijdt u dan een deel van de wortels weg. Let er wel op dat de palm hoog genoeg in de nieuwe kuip gezet wordt zodat de verdikking boven de wortels zich net boven de grond bevindt.

Het verplanten van een palm is altijd een aanslag op de gezondheid van de palm. Zorg dan ook een paar weken na het overpotten voor rust en bescherming tegen zon en wind. Besproei haar wat vaker dan anders. Daardoor verdampt zij minder vocht door de bladeren en kunnen de wortels sneller herstellen.

Als de palm niet winterhard is moet deze in de winter beschermd worden of binnen overwinteren. De houten plantenkuipen van Jac Blom zijn bestand tegen alle weersomstandigheden en kunnen tegen vorst. Is de palm winterhard of goed beschermd kan hij dus het hele jaar buiten blijven staan. Als de kuip binnen heeft overwinterd moet het naar buiten verplaatsen met aandacht gebeuren. De bladeren, die nog niet aan de zon gewend zijn, kunnen snel verbranden. Als er bruine vlekken ontstaan op de bladeren moet de palm terug in de schaduw.

Informatie over de verzorging van palmbomen kunt u het beste halen bij een palm expert of tuincentrum. Over de houten kuipen en plantenbakken, de duurzaamheid, garantie en onderhoud kunnen wij u alles vertellen.

Terug naar overzicht